הקפאת ביציות מאפשרת לנשים לשמר פוריות על מנת להרות מאוחר יותר (מסיבות חברתיות או רפואיות).
הקפאת ביציות מתבצע משתי סיבות עיקריות:
1. הקפאה מסיבות רפואיות: נשים צעירות הלוקות במחלות שעלולות לפגוע ברזרבה השחלתית שלהן (כמות הביציות) כגון נשים בטיפולי כימותרפיה, או כאלה הסובלות ממחלות שעלולות לגרום לאי ספיקה שחלתית מוקדמת.
2. הקפאה מסיבות חברתיות: נשים צעירות המבקשות לשמר בהקפאה ביציות משל עצמן, בתקווה שבעזרתן תוכלנה לדחות הריון ולהגדיל את סיכוייהן להרות מהביציות שלהן וללדת בגיל מבוגר יותר.
עוד בהיותה ברחם אמה, נוצר מלאי גדול של ביציות בשחלות של העובר ממין נקבה. מלאי הביציות איתו מגיחה תינוקת לאויר העולם אינו מתחדש (בניגוד לתאי הזרע אצל הגבר).
מרגע הלידה מתחיל תהליך מתמשך של הרס הביציות בשחלות. בסביבות גיל 35 אנו עדים לירידה בפוריות האישה שהופכת למשמעותית יותר לאחר גיל 40, זאת בשל ההידלדלות הניכרת במספר הביציות והפגיעה באיכותן.
הביצית היא תא גדול המכיל נוזלים רבים. בעבר הייתה נהוגה שיטת הקפאה איטית, שגרמה להיווצרות גבישי קרח בתוך הביצית ולכן רבות מהן לא שרדו את תהליך ההפשרה. בשנים האחרונות הוכנסה לשימוש שיטה אחרת, הנקראת ויטריפיקציה (זיגוג). מדובר בהקפאה מהירה שמונעת היווצרות גבישי קרח אלה. בעקבות השימוש בשיטה חדשה זו, חל שיפור ניכר באחוזי ההישרדות של הביציות שעברו תהליך של הקפאה והפשרה וכיום הוא עומד על 85%-90%.
כיצד מתבצע תהליך הקפאת הביציות?
טרם הקפאת הביציות, מקבלת המטופלת גירוי הורמונלי האמור להגדיל במידה ניכרת את מספר הביציות שיתפתחו באותו מחזור טיפול. באמצעות בדיקות דם ואולטראסאונד, מתבצע מעקב אחרי התפתחות הזקיקים (שבתוכם מתפתחות הביציות). כאשר הזקיקים מגיעים לגודל המתאים, מקבלת האישה זריקה שמטרתה להביא להבשלה סופית של הביציות. כ-34-38 שעות לאחר מכן, מתבצעת שאיבת ביציות דרך הנרתיק, בהרדמה כללית בעזרת אולטראסאונד. מדובר בפעולה קצרה האורכת כ- 15-20 דקות. הביציות שנשאבו נבדקות במעבדה, ורק אלה שנראות בשלות ותקינות, מוקפאות (ללא הפריה בזרע) לשימוש עתידי.
מה אחוזי ההצלחה של תהליך הקפאת הביציות?
מטבע הדברים, הסיכוי להשיג הריון בעתיד מתהליך של שימור פוריות הוא אינדיבידואלי ותלוי במספר גורמים ובהם: גיל האישה בעת הקפאת הביציות, הרזרבה השחלתית, מספר הביציות שהוקפאו ואיכותן, ההיסטוריה הרפואית של האישה ועוד. ביציות שהוקפאו לאשה בגיל צעיר יותר – סיכוייהן להשגת הריון גבוהים יותר.
החוק בארץ (משנת 2011) מאפשר הקפאת ביציות מסיבות חברתיות לנשים בגילאי 30-41. אשה יכולה לעבור עד ארבעה מחזורי שאיבה ולשמר לעצמה עד 20 ביציות בהקפאה.
ניתן להשתמש בביציות הקפואות עד גיל 54.
התהליך מבוצע בדרך כלל באופן פרטי, עלות הטיפול נקבעת על ידי בית החולים בו מתבצעת ההקפאה.
חשוב:
כל המידע באתר זה נועד להשכלה כללית בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי. אין ליטול תכשיר רפואי כלשהו ואין לבצע כל פעולה רק על סמך המידע שמופיע באתר זה. כל בעיה רפואית מחייבת פנייה והתייעצות עם רופא מומחה.