ביוץ תקין והשראת ביוץ מבוקרת

כל חודש מתרחשים אצל האשה שינויים הורמונליים הכוללים ביוץ ושמאפשרים קליטת הריון. ההורמונים העיקריים המעורבים בתהליכים אלה הם FSH ו-LH, המופרשים על ידי בלוטת ההיפופיזה במוח וגורמים לשחלות לייצר אסטרוגן ופרוגסטרון.

למחזור החודשי שלושה חלקים עיקריים:

1. השלב הפוליקולרי:

מחזור הוסת: שלב פוליקולרי, ביוץ ושלב לוטאלי

מתחיל ביום הראשון של הדימום הוסתי ונמשך עד לביוץ. הוא מושפע במיוחד מההורמון FSH המופרש מבלוטת יותרת המוח והאחראי להתפתחות זקיקים בשחלות. באופן טבעי, מתחילים להתפתח מספר זקיקים. רק זקיק אחד מוביל, דהיינו הזקיק הדומיננטי, יגדל באופן משמעותי ותתפתח בו ביצית תקינה שתאפשר את ההפרייה. הזקיקים מפרישים את הורמון האסטרוגן שמסייע לעיבוי רירית הרחם (האנדומטריום). כאשר האסטרוגן מגיע לסף מסויים, הוא מגרה את הפרשת הורמון הביוץ LH.

2. הביוץ:

בסוף השלב הפוליקולרי, על פי רוב בין היום ה-11 ליום ה-14 לווסת, מופרש הורמון ה- LH שגורם לתהליך הביוץ. ביוץ מתאפיין בכך שהביצית בזקיק הדומיננטי מסיימת את תהליך ההבשלה המכין אותה להפרייה. בעקבותיו תשתחרר ביצית זו מהזקיק בשחלה ותנוע לעבר החצוצרה. בחצוצרה היא תשרוד למשך 12-24 שעות. אם בזמן זה היא תיפגש עם זרע, יכולה להתרחש הפרייה. הסיכוי הגבוה ביותר להשגת הריון הוא בקיום יחסים ביום שמתרחש הביוץ או יום קודם לכן.

3. השלב הלוטאלי:

נמשך 14 יום מהביוץ עד לווסת בחודש שלאחר מכן. לאחר הביוץ שאריות הזקיק בו התפתחה הביצית הופכים לגופיף הצהוב. הגופיף הצהוב מפריש את הורמון הפרוגסטרון שמטרתו לתמוך בהשרשת העובר ברחם ובשלבים הראשונים של ההריון. אם לא מתפתח הריון, מפסיק הגופיף הצהוב להפריש פרוגסטרון, רירית הרחם נושרת ומופיע הדימום הוסתי.

השראת ביוץ מבוקרת

אצל נשים המבייצות באופן סדיר, ההורמונים FSH ו-LH (גונדוטרופינים) המופרשים על ידי בלוטת יותרת המוח, גורמים מדי חודש להתפתחות של זקיק אחד בשחלה ובתוכו ביצית המשתחררת בזמן הביוץ.

השראת ביוץ מבוקרת מיועדת לנשים העוברות טיפולי פוריות, במטרה לגרום לשחלה לייצר את מספר הזקיקים הנדרשים לטיפול. היא מתבצעת על ידי מתן טיפול הורמונלי חיצוני בזריקות של גונדוטרופינים FSH (גונאל F או פוריגון) או שילוב של ההורמונים FSH ו- LH (מנופור, פרגובריס).

אצל אישה שאינה מבייצת באופן סדיר מטרת הטיפול בגונדוטרופינים היא לגרום לביוץ של זקיק אחד.

לעומת זאת לאשה המבייצת באופן סדיר נועד טיפול זה לגייס מספר זקיקים בשחלות (שניים שלושה), במטרה להגדיל את הסיכוי שלה להשגת הריון.

לפני תחילת הטיפול, מתבקשת המטופלת לבצע בימים השלישי עד החמישי לווסת בדיקות דם ואולטראסאונד על מנת לראות שרמת ההורמונים שהגוף שלה מפריש בשלב זה נמוכה, שרירית הרחם דקה ושעדיין לא התפתחו אצלה זקיקים בשחלות.

ברוב המקרים תונחה המטופלת להזריק את ההורמונים החל מהיום החמישי של המחזור. במהלך הטיפול מתבצע מעקב אחרי התפתחות הזקיקים (בדיקות דם ואולטראסאונד). בהתאם לתוצאותיו, יחליט הרופא באיזה מינון ולכמה זמן להמשיך במתן הזריקות. בממוצע נדרשים 8-9 ימי הזרקה עד להתפתחות זקיק דומיננטי. כאשר נצפה לפחות זקיק מוביל אחד שגודלו מעל 18-20ממ, מקובל להוסיף גם זריקה נוספת כדי לגרום לביוץ (הבשלה של הביצית ושחרור שלה כך שתהייה מוכנה להפרייה במפגש עם הזרע). לאחר מכן יומלץ לאשה לקיים יחסים או לבצע הזרעה תוך רחמית.

הסיכון בטיפול זה יכול להתבטא בגירוי יתר של השחלות ו/או בהריון מרובה עוברים.

תכשירי ה-FSH הקיימים כיום הם תכשירים ביולוגים שמיוצרים בשיטה של הנדסה גנטית. למרות הדמיון של תכשירי הביוסימלאר החדשים לתכשירים המקוריים הם אינם זהים להם. לפיכך, יכולה הפעילות הקלינית שלהם להיות שונה מזו של התרופות הקיימות בשוק.

חשוב:

כל המידע באתר זה נועד להשכלה כללית בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי. אין ליטול תכשיר רפואי כלשהו ואין לבצע כל פעולה רק על סמך המידע שמופיע באתר זה. כל בעיה רפואית מחייבת פנייה והתייעצות עם רופא מומחה.

לקביעת תור