דירוג איכות בלסטוציסטים:
ה”בלסטוציסט” הוא כינוי לעובר שמתפתח בחצוצרה ביום ה5-6 לאחר ההפריה.
העובר בשלב זה מונה מעל ל-100 תאים, וזה השלב בו הוא משתרש ברירית הרחם.
בטיפולי IVF, במקום להחזיר לרחם עוברים ביום השני או השלישי להתפתחותם, ניתן לנסות לגדל במעבדה במשך חמישה ימים ביציות מופרות, ולהחזיר לרחם עוברים שהצליחו להתפתח והגיעו לשלב של בלסטוציסט.
בעבר נטו לחשוב שאם מחזירים לרחם עובר בשלב מתקדם שכזה, סיכויי השתרשותו גבוהים יותר. הדיעות במחקרים שפורסמו בשנים האחרונות חלוקות באשר ליתרונות שבהחזרת בלסטוציסטים לשם השגת הריון.
כיום ברור כי להמתנה עד ליום החמישי עלולים להיות גם חסרונות: יש מצבים בהם עוברים שביום השלישי נחשבו איכותיים וייתכן שהיה להם סיכוי טוב להקלט, לא הוחזרו לרחם, תוך תקווה שימשיכו להתפתח בתנאי מעבדה – חלקם לא יצליחו להגיע לשלב בלסטוציסט וכתוצאה מכך לא יושגו באותו מחזור טיפול עוברים מתאימים להחזרה.
הבלסטוציסט מורכב מחלל מלא בנוזל, מקבוצת תאים פנימית (inner cell mass) מהם יתפתח העובר עצמו ומשכבת תאים חיצונית שבהמשך תיצור את השליה (טרופובלסט). הוא מוקף במעטפת אותה יפרוץ בזמן ההשרשה (hatching). דירוג איכות הבלסטוציסטים נקבע תוך התייחסות לפרמטרים הנ”ל. כל עובר מקבל ציון המורכב מספרה ושתי אותיות (לדוגמא 4AA):
- מידת התפתחות הבלסטוציסט, דהיינו גודל חלל הנוזלים שבתוכו והאם פרץ את המעטפת שלו. ההתפתחות נמדדת בציון 1 עד 6, כאשר 1 מתאר בלסטוציסט בשלב מוקדם מאד עם חלל מינימלי ו-6 הוא בלסטוציסט מתקדם ביותר שכבר פרץ את המעטפת סביבו לפני ההשרשה. מרבית הבלסטוציסטים מוחזרים לרחם או מוקפאים בשלב 3 או 4.
- המראה של קבוצת התאים הפנימית: מדורג מ-A ועד C, כאשר A נחשב הטוב ביותר.
- המראה של הטרופובלסט: מדורג מ-A ועד C, כאשר A גם כאן הוא הטוב ביותר.
מתי כדאי לבדוק אפשרות להחזיר בלסטוציסטים?
- בנשים צעירות שהתפתחו אצלם עוברים רבים והן אמורות להחזיר עובר בודד בלבד. במקרה כזה יש בהחלט הגיון לנסות ולהמשיך לגדלם ליום החמישי.
- במקרים של אבחון גנטי טרום השרשתי, בתלות בשיטת הבדיקה של העוברים.
- בהמלצת הרופא/ה המטפל/ת.
לקריאה נוספת:
- הפריה חוץ גופית
- דירוג איכות ביציות ואיכות עוברים
- מאמר של פרופ’ מכטינגר בנושא הערכת איכות עוברים:
Machtinger R, Racowsky C. Morphological systems of human embryo assessment and clinical evidence. Reprod Biomed Online. 2013 Mar;26(3):210-21.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23352813
חשוב:
כל המידע באתר זה נועד להשכלה כללית בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי. אין ליטול תכשיר רפואי כלשהו ואין לבצע כל פעולה רק על סמך המידע שמופיע באתר זה. כל בעיה רפואית מחייבת פנייה והתייעצות עם רופא מומחה.